over deze site

In hoogstaande kunst komen vorm en inhoud van een object samen in één integraal geheel. In documentatie is een volledig samengaan van vorm en inhoud rampzalig.

Ik kan het weten. Een flink deel van mijn werk zit in het veranderen van de inhoud, terwijl de vorm behouden moet blijven. Bij vertalingen, bijvoorbeeld. Een ander deel van mijn werk zit in het veranderen van de vorm, terwijl de inhoud hetzelfde moet blijven. Bijvoorbeeld, tijdens het converteren van de ene bestandsformaat naar de andere.

Het mooie van webdesign is dat het mogelijk is om vorm en inhoud vrijwel geheel te scheiden. Een uitgelezen kans voor mij om dit zo ver mogelijk door te voeren. Met als resultaat deze site, waarvan de inhoud in pure xhtml is geschreven, en de opmaak volledig is beschreven in css.

Het werkt goed, die scheiding. Oké, de voorbereiding vergt wat meer tijd en moeite, en ook moet je je de css taal eigen maken. Maar zoals zo vaak met dit soort dingen: daarna is het maken en onderhoud van een site een stuk gemakkerlijker. Bovendien stromen de pagina's erg snel de browser in, is me opgevallen.

Een ander voordeel: de site is ook meteen in hoge mate toegankelijk (in de termen van bijvoorbeeld www.accessibility.nl). Als u bijvoorbeeld de Opera browser geïnstalleerd heeft, kunt u het web surfen met een tekstbrowser-simulator (zie afbeelding hieronder). Liever gezegd, u zou een poging kunnen wagen. Binnen een paar minuten bent u waarschijnlijk uitgekeken. Niet alleen alle toeters en bellen zijn verdwenen, maar alle navigatie-hulpmiddelen waarmee u de weg vond op het web, zijn volledig door elkaar gehusseld, of zelfs compleet verdwenen. Welkom op het internet van de tekstbrowser, van de pda- of telefoon-browser, of van de homepagereaders. Maar de sites die goed gebruik maken van de mogelijkheden van css en de 'div' tags in html, die sites zijn vaak kraakhelder.

Deze site bezocht met de 'textbrowser-simulator'

Geïnteresseerd geraakt? Ga eens kijken op www.csszengarden.com. Op deze site hebben verschillende webdesigners allemaal hun eigen layout gemaakt. Maar het grappige is: de onderliggende html-code van alle pagina's is exact hetzelfde. De verschillen bestaan eruit dat de ontwerpers hun eigen css-stylesheet hebben opgesteld. Met een aantal schitterende resultaten er tussen.

Een van de grootste uitdagingen op mijn vakgebied is om de vorm en de inhoud van documentatie zo ver mogelijk te scheiden. En om mensen die de documentatie verzorgen, de instrumenten en de kennis te geven om dit doel te bereiken. Da's een mooie uitdaging, waar we voorlopig nog wel mee bezig zijn...!